Sommertrening med hunden!

sommertrening med hunden

Vår flinke Appetitt-ambassadør Karoline Conradi Øksnevad konkurrerer i verdenstoppen i hundekjøring nordisk stil og her gir hun deg sine beste tips om hvordan legge opp trening med hundene om sommeren.

Sommeren er her, men det er ingen grunn til at våre firbente venner skal ta seg «ferie» for det. Det er mange, fine aktiviteter du kan gjøre sammen med hunden din – selv når sommervarmen setter inn for fullt!

Alle hunder har godt av å være i aktivitet, bruke kroppen og bygge muskler. Men det er en del ting det er viktig å tenke på før man drar ut på tur i sommerværet. Først og fremst er det viktig å ta hensyn til temperatur (så klart!), luftfuktighet, hundens motivasjonsnivå og dens fysiske form. I tillegg må man være nøye med næringsinntak og væskebalanse for å sikre best mulig effekt av treningen. Og ikke minst; husk å ha det gøy!

Svømming

Når solen steker er det perfekt å ta med hundene på en svømmetur. Ved svømming får man også styrket de mindre musklene som kan være vanskelig å få trent ellers, men som spiller en viktig rolle i skadeforebygging. Svømming er også en veldig skånsom aktivitet, og en god måte å bygge grunnlag for høsttrening/jakt.

Først og fremst er det viktig å gjøre hunden trygg i vannet. Noen er naturlige svømmetalenter som kaster seg på svøm så fort de ser en vannpytt, andre trenger litt mer tilvenning og oppmuntring – og noen trenger spesifikk svømmetrening lignende det man gjør med barn. Jeg har selv hatt hunder av alle typene. Fra Pluto som trengte mange timer (og år) og måtte holdes under buken for å lære å ligge rett i vannet, til Skurk som svømte som en noe overivrig fisk fra første gang. Jeg bruker alltid vest på hundene selv om de er flinke til å svømme. Dette er for å være på den sikre siden da også hunder kan få kramper i vannet – og da går sekundene fort!

 

En svømmevest som går helt bak på rumpa vil også hjelpe hunden å ligge rett i vannet, og dermed hjelpe dem å få forlabbene dypere under vannskorpen slik at de ikke plasker vann i ansiktet sitt. I tillegg gir det også hunden en trygghet å føle at de flyter lettere, og man oppnår samme effekt av treningen som uten vest. Det er også en stor fordel å starte i stille vann, slik at de slipper å forholde seg til bølger før de blir litt mer erfarne.

 

Ved svømming, som med all annen aktivitet, er det viktig å bygge seg opp fra det fysiske utgangspunktet de har. Det kan være greit å starte med 5-10 min svømming i begynnelsen, hvis det går lett kan man heller ta flere runder med pause mellom og bygge dem opp til å holde lenger. Med trening kan de etter hvert fint svømme en times tid sammenhengende, så sant temperaturen i vannet tillater det. Her har man muligheten til å svømme sammen med hunden, padle, ro, SUP eller stå på land. 

Snøreløping

Snøreløping er en flott aktivitet når du ønsker å trene sammen med hunden din, og en super måte å bygge både form og kontakt. Alt du trenger er et belte, en strikk, en sele og et par gode løpesko – så er du klar! Har du en stor og sterk hund er det en fordel å finne seg noen gode motbakker, så blir det ikke så stor påkjenning for knærne.


Snøreløping er en aktivitet som passer bra for alle hunder, og som er perfekt for å trene samspill og kommandoer. Her er det lettere å tilpasse seg hundens fysiske nivå, og man er tett på slik at man kan følge opp og trene på ulike situasjoner som for eksempel forbipasseringer og retningskommandoer. Tilpass intensitetsnivået etter temperatur, form og motivasjon.

Kløv

Kløv er en annen måte å holde hunden i aktivitet i sommerhalvåret. Kløv bidrar til å bygge stabiliseringsmuskulatur og frontparti, noe som kommer godt med når skuldrene skal ta imot trykket fra en kropp i høy hastighet – særlig i nedover.


Husk å pakke kløven med lik vekt på begge sider, ingen skarpe, ubehagelige kanter inn mot hunden, og med de tyngste tingene fremst. Kløven skal sitte godt på kroppen, uten at den hindrer brystkassen fra å ekspandere slik at det er rom for lungene til å puste. Det finnes kløver som kommer med bryststykke i stedet for bukreim, denne holder kløven godt på plass i nedover og tar presset litt bort fra nakke/hals.


Når hunden er utvokst ved ca 2 år kan man begynne med tilvenning av kløv. Her er det igjen viktig å kjenne til hundens utgangspunkt, både med tanke på rase og fysisk form. I starten kan det være greit å begynne med en tom eller meget lett kløv, og så kan hunden trene seg opp til å bære mer. Godt trente kløvhunder kan bære opp mot 50% av egen kroppsvekt, men husk å tilpasse etter turens lengde, terreng, vanntilgang og temperatur!

Trekktrening

For de litt kjøligere sommerdagene er det perfekt å finne frem sykkel, sparkesykkel eller kjetting og dra ut på treningstur. Ved å justere lengde og intensitet på intervallene, samt sørge for tilgang på drikkevann/badevann kan man sørge for et godt utbytte av økten.


Så lenge gradestokken viser lavere enn rundt 18 grader går det helt fint å ta en økt. Her er det viktig å kjenne til hvordan din hund reagerer på varmen, og så klart hvilket fysiske utgangspunkt den har! En godt trent hund vil normalt takle varmen bedre enn utrente. I tillegg må man huske på at luftfuktighet spiller inn på opplevd temperatur, det vil si at ved høy luftfuktighet vil temperaturen føles mye varmere enn det den er. Viktig å følge med på hundens allmenntilstand og intensiteten på pesingen da dette er hundens beste måte å kvitte seg med varme på. Morgen eller kveld er fine tidspunkter på dagen for aktiviteter med høyere intensitet da det normalt vil være litt kjøligere.

 

På sykkel eller sparkesykkel er det greit holde intervallene korte (1-4 minutter etter temperatur og form) og pausene lengre, og hvis man har mulighet så er det en stor fordel å følge en bekk eller langs et vann slik at hunden hele tiden har mulighet til å kjøle seg ned i hver pause.

Kjetting er en veldig god måte å trene styrke på for hunder. Styrketrening er viktig for å bygge muskler, både for å bli sterkere, men også for skadeforebygging. Dette kan komme godt med til bl.a. jakt når hundene skal løpe i høy fart i ulendt terreng. Når hundene går og trekker kjetting bygger de mer muskler i frontpartiet, mens når hundene løper med kjettingen bygger de mer muskler i bakparten. 

Det kan være greit å starte med noen få kilo kjetting i begynnelsen for tilvenning, og så kan man legge på mer etter hvert og tilpasse til hvilket terreng man skal på tur i.
Det er relativt enkelt å lage sitt eget system for å trekke kjetting. Alt man trenger er linetau, elastisk strikk, kroker og kjetting. Mange hardvarebutikker, og noen hundebutikker, har det meste av det som trengs. Husk på at systemet må ha en viss lengde i forhold til hundens høyde slik at vinkelen fra bakparten og ned til kjettingen på bakken ikke blir for bratt.

 

Både for sykkel, sparkesykkel og kjetting er det viktig å bruke gode seler som er ment for å trekke og som egner seg til den aktiviteten man skal gjøre.

 

Sist, men ikke minst, all god trening forutsetter godt hundefôr! Og spesielt viktig er det at hunden får i seg nok vann både før og etter aktivitet. Her holder det ikke at hunden har hatt tilgang på en skål med vann, de trenger det vi hundekjørere kaller «vanning». Vanning er en suppe som vi gir hundene minst 1,5 time før og etter aktivitet. Det kan enten være oppbløtt tørrfôr til hund eller utvannet våtfôr. Ved å vanne hundene jevnlig (helst hver dag) sørger man for å få i dem nok væske slik at cellene i kroppen ikke blir uttørket. Dette vil bidra til at de kan holde lengre på trening, takle varmen bedre, og føle seg mindre tørste underveis.


Etter trening er det viktig å få i dem litt hundefôr med en gang, helst innen 15 minutter. Det behøver ikke være mer enn en liten snack, for eksempel en boks med Appetitt Energy våtfôr. Dette bidrar til at hunden kan restituere seg raskere og få et bedre utbytte av treningsøkten.

Da er det bare å ta fatt på en aktiv sommer sammen med din firbente bestevenn!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping