10 praktiske tips for å lykkes med fôring av en aktiv hund

Hund som hviler i høy under teppe etter hundeløp. Aktive hunder kan få Appetitt Energy eller Extreme hundefôr.

Thomas Wærner og Marit Beate Kasin er langdistanse hundekjørere som begge har erfart at god fôring av hund er en miks av erfaring, vitenskap og kunst. Her deler de sine beste tips for optimal fôring.

Bildemontasje: Langdistanse hundekjørere Thomas Wærner (venstre) og Marit Beate Kasin (høyre) poserer iført grå og rød strikkegenser med sponsorlogoer på, deriblant Appetitt.

Langdistanse hundekjørere må lære seg å fôre hundene riktig for i det hele tatt å få hundene gjennom et langt og krevende løp. Feiler fôringen, blir hundene lettere slitene og tynne, da kan immunforsvaret svekkes og skadefrekvensen øke. Riktig fôring er avgjørende for å kunne prestere, rett og slett. Men hva er riktig fôring av hunden?

 

Hundefôret, en faktor du kan kontrollere

– I langdistanse hundekjøring er det mange faktorer som du ikke kan kontrollere, slik som vær, vind og andre konkurrenter. Men fôringa er en faktor som du kan kontrollere og som du bør ha et bevisst forhold til, sier Thomas Wærner.

Basisen i god fôring er å være kvalitetsbevisst når det kommer til hva du serverer hundene, nemlig hundefôret. Junkfood er neppe veien å gå om du skal bli så sunn og sterk som mulig, det samme gjelder den firbente. Hoveddelen av hundefôret bør bestå av et fullverdig, riktig sammensatt hundefôr og som hundene liker, samt være et hundefôr med en energitetthet som matcher hundenes aktivitetsnivå, alder og størrelse.

 

Individuell fôring av hund

– I foring er fokus på detaljene og den enkelte hund veldig viktig. Du må ikke gå i fella å fôre alle hunder likt. To hunder, som får nøyaktig den samme treningsmengden og det samme hundefôret, kan respondere helt ulikt. Noen har skyhøy forbrenning, andre legger på seg av en langt mindre rasjon med hundefôr. Derfor må menyen alltid være tilpasset hver enkelt hund, sier Marit Beate Kasin.

 

Ofte og mindre mengder hundefôr

Både Wærner og Kasin fôrer hundene sine med Appetitt hundefôr og da med et høyenergifôr, gjennom hele sesongen, men mengden justeres opp og ned i takt med treningsintensiteten.

 

– På de mest aktive og kalde dagene i vinterhalvåret kan våre sledehunder få flere fullfôringer om dagen, samt flere små kaloribomber som «snack» spredt utover døgnet. På denne måten klarer vi å få i hundene langt flere kalorier enn om vi kun gir et måltid om dagen. Det er også langt lettere for hundene å ta opp og utnytte alle kaloriene når de får flere mindre måltider, sammenlignet med ett stort, særlig når inntaket skjer i forbindelse med aktivitet, forklarer Kasin.

 

Variasjon og god smak på hundefôret er viktig

Og det er her, når høy aktivitet skal kombineres med høyt matinntak, at det blir tydelig at riktig fôring både er erfaring, vitenskap og kunst.

 

– For å unngå at hundene blir matlei er vi flinke med å ha variasjon i det hundefôret vi tilbyr hundene. Vi gir de firbente ulike former for kjøtt- og fettrik snacks. I tillegg kommer Appetitt tørrfôr, som også er tilsatt krillmel som er rik på omega-3, kolin, proteiner og antioksidanten astaxanthin, forteller Wærner.

 

Riktig hundefôr er avgjørende for restitusjon

En tommelfingerregel er at jo raskere du får i hundene mat etter aktivitet, jo fortere vil hunden starte restitusjon.

En utfordring med slitne hunder er at de blir lettere matlei. Da gjelder det å kjenne hundene sine godt og vite hva som er den uimotståelige lille snacken som kan få i gang hundens appetitt igjen.

 

– Bare husk at snacken er ment som en liten godbit for å trigge hundens appetitt og for å få i dem noen ekstra kalorier, men hovedmåltidet skal bestå av et fullverdig hundefôr som sikrer at hunden får dekket sitt behov for vitaminer og mineraler. Hunden har stort behov for et slikt fullfôr når den er i høy aktivitet, påpeker Wærner.

 

Hårfin balanse

Trekkhunder er metabolske spesialister på fettforbrenning og kan forbruke opp mot ti tusen kilokalorier i døgnet. Likevel er det en hårfin balansegang mellom å fôre nok og å fore for mye. Ved overforing vil ikke hundene være i stand til å ta opp all næringen og de vil lett få ustabile mager og diaré. Mer er ikke alltid bedre, med andre ord, selv ikke for aktive hunder.

 

Ti tips til riktig fôring av hund:

  1. Det som fungerte i fjor, fungerer nødvendigvis ikke i år
  2. Alle hunder er ulike og hunder må derfor fôres individuelt
  3. Smakelighet er veldig viktig, også for hunder, særlig når aktiviteten og kaloribehovet øker
  4. Under lengre turer, jakt, treninger og konkurranser er det lurt å lage en fôringsplan (på lik linje med en treningsplan), slik at du tar kontroll på fôringa og vet hvor mye hundene får i seg til enhver tid
  5. Flere, hyppige måltider er bedre enn et stort måltid om du skal ha i hundene mye mat, dette gjelder både for kaloriopptaket og matlysten
  6. Tren hundene på å ta til seg mat og vann også under aktivitet
  7. En god tommelfingerregel for å opprettholde matlysten er at hundene alltid skal ha lyst på litt mer når de er ferdig med å spise
  8. Husk at det å få i aktive hunder nok mat krever en egeninnsats
  9. Det er lurt å skille mellom fôring og vanning. Ofte kan det være lurt å gi kaloriene «tørt» og vann utenom
  10. Det er fordeler med norskproduserte fôr i form av at næringsinnholdet i all hovedsak er kortreist, med marine produkter fra mer bærekraftige bestander og animalske råvarer fra husdyr med god helsestatus, uten GMO-råvarer eller salmonella
Hundekjører og Appetitt ambassadør Marit Beate Kasin kysser sin Alaska Husky på hodet etter ett løp. Hunden ligger i høy med varmedekken på.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping