I Sverige, och även i fler andra länder, har agilityn blivit enorm. Varje år har vi i Sverige ca 120 000 (år 2018) startande. Det har gått ifrån att vara en liten hobby som man gjorde för skojs skull med sin hund, till att vara en hundsport på internationell nivå som kräver otroligt mycket av hund och förare.
När vi ska köpa en ny hund där målet är att konkurrera på hög nivå är det många aspekter som vägs in. Det räcker inte att den lilla valpen är söt och trevlig. Vi letar efter så mycket mer. Det viktigaste är såklart att föräldradjuren är friska och lämnat friska valpar efter sig. Att hälsostatusen är väl dokumenterad, att hunden har ett bra driv, gärna att den gillar mat och kamplekar. Sen ska den dessutom passa in i familjen och det liv som just den familjen lever och kan erbjuda sin nya livskamrat.
Agility är en krävande sport och den är påfrestande för hundarnas fysik. Därför är det jätteviktigt att vi inte börjar träna ren agility för tidigt. Vi undviker att hunden hoppar, klättrar eller utsätter sin kropp för fysisk påfrestning innan den har växt klart. Vad gör vi då med våra valpar? Jo det finns väldigt många övningar och lekar som formar våra valpar till de blivande individer som vi i framtiden vill träna och tävla agility med.
Genom brukshundklubbar, hundungdomar, privata aktörer och onlinekurser kan vi gå många bra kurser. Även hundvärlden har blivit mer digitaliserad och tack vara det kan vi välja instruktörer får hela världen. Vi kan bland annat delta i kurser, se filmer, vara med i diskussionsgrupper, lämna in filmer för analys mm.

För mig är det första året en förberedande tid med min hund. Det är under det året som jag lägger grunden för kommande träning och tävling. Jag väljer att öppna upp sinnena hos min valp, göra den nyfiken på nya saker, bygga självförtroende och framförallt bygga en relation med min hund som jag kommer ha nytta och glädje av resten av vår tid till tillsammans.
Att välja rätt foder skapar också bra förutsättningar. Från det att valpen kommer hem och resten av deras liv är ett väl sammansatt foder en mycket viktig parameter. Jag väljer Appetitts valpfoder till mina valpar och går över till ett vuxenfoder när hunden uppnått rätt ålder. Jag är noggrann i mitt val av valpfoder. Jag vet att Appetitt har ett välbalanserat foder och råvaror av högsta klass.
Om vi fokuserar på just agilityträningen så skulle jag vilja påstå att samarbetet mellan mig och min hund är väldigt viktigt. Det tränar jag genom olika små övning så som olika tricks, inkallningsövningar i skogen, lydnadsträning, kontaktövningar och följsamhet. Jag vill att hunden ska följa mig, jag ska inte följa hunden. Jag kan lära den att följa min handflata vilket jag har nytta av när jag lär in svängar i agilityn, jag lär valpen att följa min kropp, jaga efter mig och gripa en leksak.
Agilityn kräver en enorm kroppskontroll och det är något vi arbetar med från valpstadiet. Många övningar kan man göra i vardagen, i skogen på promenaden. Vi lär hundarna att ta sig fram i skog och mark, balansera på nedfallna träd, hoppa upp på stubbar och lära sig att springa runt träd.
Ha roligt med din hund! Det är nog mitt främsta tips. Skapa en god relation, umgås, ta med hunden på äventyr och njut av varandras sällskap. Ha inte för bråttom. Hunden ska kunna träna och tävla i många år och det finns inget VM i vem som först “gjorde sin hund till champion”.
Välj metoder och instruktörer som inspirerar dig och tar fram det bästa hos dig och din hund!
Lycka till och hoppas att vi ses på banorna i framtiden.
//Mia Nilsson och Team Appetitt Agility