I Sverige, og også i flere andre land, har agility blitt enormt populært. Hvert år har vi i Sverige rundt 120 000 deltakere (i 2018). Det har gått fra å være en liten hobby man drev med for moro skyld sammen med hunden sin, til å bli en hundesport på internasjonalt nivå som krever utrolig mye av både hunden og føreren.
Når vi skal kjøpe en ny hund med mål om å konkurrere på høyt nivå, er det mange aspekter som vurderes. Det er ikke nok at valpen er søt og hyggelig. Vi leter etter mye mer. Det viktigste er selvfølgelig at foreldredyrene er friske og har avlet fram friske valper. At helsen er godt dokumentert, at hunden har god driv og helst liker mat og leker. I tillegg må den passe inn i familien og det livet akkurat den familien lever og kan tilby sin nye livsvenn.
Agility er en krevende sport som belaster hundenes fysikk. Derfor er det veldig viktig at vi ikke begynner treningen av ren agility for tidlig. Vi unngår at hunden hopper, klatrer eller utsetter kroppen sin for fysisk belastning før den har vokst ferdig. Hva gjør vi da med valpene våre? Jo, det finnes veldig mange øvelser og leker som former våre valper til de kommende individene vi ønsker å trene og konkurrere agility med i fremtiden.
Gjennom brukshundklubber, ungdomsklubber for hunder, private aktører og online-kurs kan vi ta mange gode kurs. Hundeverdenen har også blitt mer digitalisert, og takket være det kan vi velge instruktører fra hele verden. Vi kan blant annet delta på kurs, se videoer, delta i diskusjonsgrupper, sende inn videoer for analyse, osv.
For meg er det første året en forberedende tid med hunden min. Det er i løpet av dette året jeg legger grunnlaget for kommende trening og konkurranser. Jeg velger å åpne opp sansene til valpen min, gjøre den nysgjerrig på nye ting, bygge selvtillit og fremfor alt bygge et forhold til hunden min som jeg vil ha nytte og glede av resten av tiden vi tilbringer sammen.
Å velge riktig fôr skaper også gode forutsetninger. Fra valpen kommer hjem og resten av livet deres, er et godt sammensatt fôr en svært viktig faktor. Jeg velger Appetitt valpefôr til valpene mine og går over til voksenfôr når hunden har nådd riktig alder. Jeg er nøye med valg av valpefôr. Jeg vet at Appetitt har en balansert ernæring og ingredienser av høyeste kvalitet.
Hvis vi fokuserer på selve agilitytreningen, vil jeg si at samarbeidet mellom meg og hunden min er veldig viktig. Det trener jeg gjennom ulike små øvelser, som forskjellige triks, innkallingstrening i skogen, lydighetstrening, kontaktøvelser og følgsomhet. Jeg ønsker at hunden skal følge meg, jeg skal ikke følge hunden. Jeg kan lære den å følge håndflaten min, noe som er nyttig når jeg trener inn svinger i agilityen. Jeg lærer valpen å følge kroppen min, jage etter meg og gripe en leke.
Agility krever enorm kroppsbeherskelse, og det er noe vi jobber med fra valpestadiet. Mange øvelser kan gjøres i hverdagen, i skogen på tur. Vi lærer hundene å bevege seg i skog og mark, balansere på nedfallne trær, hoppe opp på stubber og lære å løpe rundt trær.
Ha det gøy med hunden din! Det er nok mitt viktigste tips. Skap et godt forhold, tilbring tid sammen, ta med hunden på eventyr og nyt hverandres selskap. Ikke ha for hastverk. Hunden skal kunne trene og konkurrere i mange år, og det er ingen VM i å være den første som «gjør hunden sin til en mester».
Velg metoder og instruktører som inspirerer deg og bringer frem det beste i deg og hunden din!
Lykke til, og håper vi sees på agilitybanene i fremtiden.
//Mia Nilsson og Team Appetitt Agility