Forgiftning hos hund. Vær oppmerksom på disse matvarene!

Brun hund med litt snø på snuta stirrer fokusert inn i kameraet.

Forgiftning hos hund kan være en skummel opplevelse. Rosiner, druer og sjokolade kan være farlig for hunden, men også mat som er uvanlig for hunden kan skape problemer. Fet eller uvant mat kan gi oppkast, diaré og betennelse i bukspyttkjertelen. Her finner du en oversikt over de viktigste matvarene som kan være farlige for hunden.

Pass ekstra på med disse:

Sjokolade. Kakaobønner inneholder teobromin som er giftig for hunder. Kliniske tegn på forgiftning kommer vanligvis innen 2-4 timer, men kan komme opptil 12 timer etter inntak. De vanligste symptomene er oppkast og diaré, men også nevrologiske symptomer som uro, skjelvinger, ustøhet og kramper.

Rosiner og druer. Hunder som har spist rosiner eller druer kan utvikle nyresvikt. De første kliniske tegnene kan komme 2-24 timer etter inntak. Symptomer er vanligvis oppkast, diaré, slapphet og nedsatt matlyst. Det varierer fra hund til hund hvor mottakelig de er og dermed raskt utvikler symptomer, så uansett bør du som hundeeier ta kontakt med veterinær om du hund har spist rosiner eller druer.

Gjærdeig. En gjærdeig kan svelle i magesekken til hunden og magedreining kan være et resultat av dette.

Løk og hvitløk. Løk inneholder et stoff som fører til at de røde blodceller sprekker (hemolyse). Her er katt mer utsatt enn hund, men også hunden kan utvikle sykdom ved inntak av løk.

Makadamianøtter. Tegn på forgiftning kommer vanligvis innen 1-6 timer etter hunden har spist nøttene, og ved inntak over 1 macadamianøtt per kg kroppsvekt sees gjerne symptomer på forgiftning. Symptomer sees gjerne som oppkast, feber og svakhet. ​I de fleste tilfellene trenger ikke hunder som har spist macadamianøtter veterinærhjelp. Hunden blir oftest i fin form igjen etter 24-48 timer uten behandling. Er du usikker, ta kontakt med din veterinær for råd.

Bein og knokler. Vær også forsiktig med beinrester fra fjærkre, da denne type bein lett splintrer seg opp og kan feste seg i tarmen. Man kan gi store margbein som man er sikker på ikke deles opp, men benrester kan generelt gi store problemer hvis de setter seg fast i tarm og svelg. Det er bedre å gi hunden et større tyggeben egnet for hund. 

Xylitol. Det kunstige søtningsstoffet Xylitol er farlig for hunder. Xylitol bruker i sukkerfri tyggegummi, sugetabletter, munnskyllevann og tannkrem. I tillegg finnes det naturlig i f.eks plommer, jordbær, bringebær og grønnsaker. Xylitol fører til lavt blodsukker hos hunden og i alvorlige tilfeller kan man se leversvikt og død. 

Vær også oppmerksom på:

Edelgran. Lav giftighet, med lette mage-tarmsymptomer. Store inntak av nåler kan i sjeldne tilfeller gi fremmedlegemeproblematikk. De fleste hunder synes det er gøy å leke med julepynt og julegaveinnpakning. Vær spesielt oppmerksom på snorer og tråder som hunden kan spise og som deretter setter seg fast i hundens mage- og tarmkanal.  

Stearinlys og peiskos utgjør også en fare for hunden. Det er fort gjort med en svidd hale eller større brannskader. Glør fra åpen peis kan også gi brannskader på pels eller under poter til hunden. Hunder har det best med maten de er vant til, så vær snill mot hunden ved å ikke dele for mye av det som familien selv spiser i høytiden!

(kilde: Giftinformasjonen)

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping