Fôring av voksen hund

Det aller viktigste er at fôret er smakelig og at hunden spiser fôret med god appetitt! Videre er det viktig å velge et fôr som har et næringsinnhold som er tilpasset nettopp din hunds behov, – alder og aktivitetsnivå. Det betyr at det vil stå valpefôr til valp, voksenfôr til hunder over 1 år, og «senior» til eldre hunder. Her er innholdet av næringsstoffer tilpasset de variasjoner i behov som hunden har ved de ulike livsstadier. Utover dette er det aktivitetsnivået som er viktigst. Svært aktive hunder, brukshunder og hunder som er i trening, under jakt eller løp, har et langt høyere energibehov enn hunder som er mindre aktive. Her har vi samlet spørsmål og svar som ofte går igjen når man skal planlegge hva slags fôr man skal gi til en en voksen hund.

Er det store forskjeller fra rase til rase når det gjelder riktig ernæring?

Normalt er det mindre forskjeller mellom rasene med hensyn til næringsbehov, så det finnes stort sett et egnet fôr til en voksen hund i et standard sortiment. Egne blandinger tilpasset hundens størrelse er derimot viktigere å ivareta. Dette gjelder spesielt i valpeperioden der for eksempel spesialfôr til store raser er bedre tilpasset valpens tilvekstshastighet slik at bein- og leddproblemer kan forebygges.

Hvilke næringsstoffer er viktig for den voksne hunden?

Riktig tilførsel av alle næringsstoffer og rett forhold mellom næringsstoffene inklusive vitaminer og mineraler er det aller viktigste slik at verken underdekning eller overforsyning oppstår. I tillegg til at hunden skal få dekket sitt basale nærings- og energibehov, er det viktig å tenke på at flere forhold knyttet til fôr og fôring er viktig for hundens helse. Da tenker gjerne på tilpasninger for fordøyelsessystemet, hud- og pels. Fiber er viktig for god tarmhelse. Fett er viktig for å dekke energibehovet og fettkvaliteten, og da fettsyresammensetningen, er viktig for hud og pels.  Essensielle fettsyrer som EPA og DHA har svært positiv effekt på hud- og pelskvalitet, ledd/bein, immunforsvar og generell helse. 

Hva skal vi være forsiktige med å gi til hunden?

Generelt vil dyr unngå å spise noe som er farlig  på grunn av god luktesans og ulike dyrearter har ulike toleransegrenser for hva de tåler. Men det finnes unntak., et eksempel er løk og hvitløk som inneholder noen svovelforbindelser som er giftige for hunden. Ellers er sjokolade giftig for hund på grunn av stoffet teobromin.

Hvordan beregner vi riktig fôrmengde?

Ut i fra hundens vekt beregner vi et vedlikeholdsbehov. Aktive hunder har høyere energi eller fôr enn hunder med moderat aktivitetsnivå. Og hunder som er i trening, under jakt eller deltar i løp av ulike slag – kan ha et energibehov som ligger langt over det normale behovet. Følg med på hundens hold og justere fôrmengder  etter hundens hold, den skal ikke være verken mager eller overvektig. Bruk fôringsveiledningen på sekken/ produktark som hjelp til riktig mengde fôr.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping