Hvordan tilpasse hundefôret og fôring til hund med overvekt?

Grå hund med hvitt i fjeset i sideprofil mot blå bakgrunn. Forebygg overvekt hos hund med rett hundefôr fra Appetitt.

Andelen hund med overvekt er økende – og en antar at nærmere 30% av norske hunder ligger over idealvekta. Overvekt er uheldig da det kan resultere i generelt dårligere livskvalitet hos hunden. Hvordan kan en unngå overvekt og dermed gi hunden et bedre liv? Som hos oss mennesker er overvekt et helseproblem også for hunder. Hund med overvekt har større risiko for overbelastning av organer som hjerte, lunger, lever, nyrer samt ledd og skjelett. Videre kan leddlidelser forverres og faren for kreft og diabetes øke.

Årsaker til overvekt

Den mest opplagte årsaken er for mye hundefôr og for lite mosjon. I en hektisk hverdag er det lett å nedprioritere mosjon både for seg selv og hunden. Videre er det vanskelig å motstå en «tiggende» hund på kjøkkenet eller ved middagsbordet, men det kan være også andre årsaker til at hunden etter hvert legger lettere på seg:

  • Hormonelle endringer i forbindelse med kastrering eller sterilisering påvirker både stoffskiftet og hundens aktivitetsnivå. Derfor er det ofte mer krevende å unngå overvekt etter kastrering eller sterilisering.
  • Med alderen blir hundene ofte mindre aktive og det skjer endringer i stoffskiftet. Dermed forsterkes problemet med overvekt etter hvert som hunden eldes.
  • Noen hunderaser er mer disponert for overvekt og krever ekstra oppmerksomhet med hensyn til fôrmengder og mosjon. Dette gjelder blant andre beagle, labrador og cocker spaniel.

Når er hunden overvektig?

Det kan være vanskelig å vurdere om du har en hund med overvekt. Men en tommelfingerregel er at en lett skal kunne kjenne ribbeina til en hund i normalt hold. Hvis en ikke kjenner ribbeina i det hele tatt, kan en være rimelig sikker på at hunden bør gå ned i vekt. Ellers kan en veie hunden og sammenligne med normalvekt for rasen. Vekta bør ikke være noe særlig over 15% av normalvekt.

Hvordan unngå overvekt?

Daglig mengde hundefôr bestemmes hovedsakelig av hundens vekt, aktivitetsnivå og fôrets energikonsentrasjon. Anbefalte dagsrasjoner er angitt i bruksanvisningen for de fleste tørrfôrblandinger. Imidlertid er dette grove anbefalinger og en må prøve seg fram for å finne riktige mengder hundefôr og holde hunden i stabil vekt. Hold fast på faste fôringstider, og unngå «mellommåltider». To fôringer pr. dag er det ideelle under normale omstendigheter. Det vil si utenom harde treningsperioder, jakt eller annen hard fysisk aktivitet. Mellommåltider og for mye bruk av godbiter er uheldig da det fører til økt fare for «tigging». Prøv og bruk godbiter som har lågt energiinnhold.

Appetitt Light Hundefôr

Appetitt Light har et moderat energiinnhold tilpasset voksne hunder som er overvektige eller har lett for å legge på seg. Videre inneholder dette hundefôret antarktisk krill som tilfører hunden de livsviktige omega-3 fettsyrene EPA og DHA i form av fosfolipider. Dette sammen med et ideelt forhold mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer og et høyt innhold av vitamin E, hjelper hundens ledd, hud, pels og generelle helse. Hundefôret inneholder ingen kornråvarer med unntak av ris. Videre et høyt innhold av hydrolyserte proteinråvarer.

Det vil si et lavt innhold av råvarer som kan forårsake fôrallergier og fôrintoleranse. Appetitt Light inneholder karnitin som kan påvirke energi- og fettmetabolismen. Frukto-oligosakkarider fra betefiber hjelper hundens mage og tarmhelse. Inneholder beta-glukaner fra gjær for hundens generelle helse.

En stor andel hydrolysert protein bidrar til høy fordøyelighet og kan gi redusert fare for allergier. Fôrmengder kan variere med +/- 20% avhengig av hundens aktivitetsnivå. Hunden skal alltid ha fri tilgang på friskt drikkevann.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping