Hvilken betydning har mineraler i hundefôret og kattematen?

Sort og hvit katt sitter ved siden av liten grå og hvit hund. Begge ser sunne og friske ut.

I et korrekt sammensatt hundefôr eller kattefôr, tørrfôr eller våtfôr, vil dyret få tilført den nødvendige mengde mineraler gjennom dagsrasjonen. Mineraler er livsnødvendige og har mange ulike kroppsfunksjoner. Dette er stoffer som kroppen ikke kan produsere selv og de må derfor tilføres via kosten. Mineraler er viktig for skjelett, hud, pels, væskebalanse og stoffskifte.

Mineralene deles i makromineraler og mikromineraler (sporstoffer). Makromineralene trenger vi mye av og fungerer som byggesteiner i kroppen (kalsium, fosfor, kalium, svovel, natrium, klor og magnesium). Mikromineralene, det vi gjerne kaller sporstoffer (jern, sink, selen, krom, fluor, jod, kobolt og kobber) trenger vi i mindre mengder.

Tilførsel av mineraler må avpasses nøye og for mye av et mineral kan føre til forgiftninger og også redusere opptaket av et annet mineral. Her kan du lese mer om noen av mineralene som finnes i hundefôr og kattemat.

Hvilken betydning har mineraler i hundefôret og kattematen?
Mineraler er viktig for skjelett, hud, pels, væskebalanse og stoffskifte.

Viktige mineraler

Kalsium: Kalsium er nødvendig for normal muskelfunksjon. Overskudd av kalsium hemmer opptak av fosfor, og kan hemme opptaket av enkelte mikromineraler som for eksempel sink, jern og mangan

Fosfor: Fosfor er viktig for energiomsetningen i kroppen. Mineralet er en viktig buffer for stabilisering av urinens pH. Fosformangel kan gi unormal skjelettutvikling, mens overskudd i likhet med kalsium kan hemme opptaket av jern og andre mikromineraler, samt gi nedsatt fruktbarhet.

Magnesium: Magnesium er nødvendig for normal muskelfunksjon og viktig for forbrenning av karbohydrat, normal nervefunksjon og energiproduksjon.

Natrium: Natrium er viktig for å opprettholde kroppens væskebalanse og er med på å regulere syrebalansen og osmotisk trykk i kroppsvæske og celler.

Klor: Klor er en viktig bestanddel i vevsvæske og bidrar til regulering av pH i blod og andre kroppsvæsker.

Jern: Jern inngår i røde blodceller og i muskulatur og er viktig for transport av oksygen til cellen. Jern er også viktig for enzymene som katalyserer prosesser i kroppen. Mangel av jern vil føre til anemi og slapphet.

Sink: Sink inngår i mange enzymsystemer i kroppen. Sinkmangel vil kunne føre til hudproblemer, flassing og håravfall, nedsatt appetitt og immunforsvar.

Kobber: Kobber er viktig for dannelse av røde blodlegemer og for enzymer som danner pigment i huden. Kobber bidrar i vedlikehold av elastisk vev og er nødvendig for mobilisering av jern. Kobbermangel kan ha betydning for utvikling av osteochondrose (beinskjørhet), og kan føre til anemi på lik linje med jernmangel. Overskudd kan gi opphopning i lever og akutt forgiftning.

Mangan: Mangan inngår i enzymer som deltar i omsetningen av karbohydrater og fett i kroppen. Det er viktig for dannelse av brusk i skjelettet. Manganmangel kan føre til feilaktig utvikling av skjelettet, og fruktbarhetsproblem.

Jod: Jod bidrar til å opprettholde normalt stoffskifte og er med i dannelsen av hormonet tyroksin i skjoldbruskkjertelen. Er dermed med å regulere stoffskiftet. Ved mangel vil unghunder vokse dårlig, bli energiløse og apatiske. Både for mye og for lite jod kan føre til unormal vekst av skjoldbruskkjertelen (struma).

Selen: Selen er en viktig del av kroppens immun- og antioksidantforsvar og er en antioksidant. Selenmangel kan føre til muskeldegenerering mens overskudd kan føre til forgiftning.

Kobolt: Kobolt er nødvendig for at tarmfloraen skal kunne syntetisere vitamin B12. Mangel av kobolt gir mistrivsel og dårlig tilvekst.

Andre: Molybden, krom, nikkel, tinn, vanadium, fluor, silisium og arsen regnes også blant de essensielle mineralene, men behov for disse utover det som finnes i vanlige fôrråvarer brukt i hundefôr er ikke fastlagt.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping