Hvorfor er det viktig med et riktig innhold av omega-3 fettsyrer i hundefôr?

På 1970-tallet ble det diskutert om den lave frekvensen av hjerte- og karsykdommer hos eskimoer på Grønland skyldtes det høye inntaket av omega – 3 flerumettede fettsyrer fra fisk og sel. De Grønlandske eskimoene hadde lav hyppighet av blant annet betennelses- sykdommer, psoriasis, astma og type -1 diabetes. Siden den gang er kunnskapen om lange flerumettede fettsyrer generelt, og spesielt omega-3 fettsyrer økt betydelig.

Helseeffekter

Det er gjennomført en rekke undersøkelser av de ulike effekter av marine fettsyrer i kostholdet til mennesker. Et stort antall studier har vist helsemessige fordeler ved inntak av omega-3 fettsyrer og spesielt docosaheksaensyre (DHA) og eicosapentaensyre (EPA). I dag blir de regnet som viktige faktorer for å forebygge hjerte- og karsykdommer og er bra for kolesterolet hos mennesker. De kan også hjelpe også mot leddgikt da omega-3-fettsyrer lindrer smerter og reduserer stivhet i leddene.

Inntak av EPA og DHA i drektighetstida er viktige for utviklingen av hjernen, nervene og øynene hos fostrene (valpene). Enkelte forskere mener at et visst inntak av marine oljer i valpeperioden gir valpene bedre motoriske evner, økt intelligens og bedre syn. Omega 3-fettsyrene EPA og DHA er viktige fettsyrer i cellemembranen i alle kroppens celler.  DHA er det spesielt mye av i nerveceller, hjernen og øyets netthinne. Bortsett fra fettvev, er hjernen det organet i kroppen som har høyest andel fett. Hjernen bruker DHA til viktige strukturer og vev.

Hvilken betydning har mineraler i hundefôret og kattematen?
Mineraler er viktig for skjelett, hud, pels, væskebalanse og stoffskifte.

Omega-3/Omega-6-forholdet og tilstrekkelig med EPA og DHA

Både vi mennesker og hunder trenger både omega-3- og omega-6-fettsyrer for god helse.  Det ideelle forholdet mellom omega-3- og omega-6 er 1:5 for mennesker. Det er grunn til å tro at dette også gjelder for hunder. Når det gjelder tilførsel av EPA og DHA finnes det ingen anbefalinger for hund, men for mennesker anbefales det i EU min. 0,25 gram pr. dag. Dette kan forebygge blant annet hjerte og karsykdommer.

Fettkvalitet for hundens ledd, hud og pels

Fettkilden i Appetitt kommer hovedsakelig fra kylling, krill og fisk. Marint fett tilfører hunden livsviktige omega-3 fettsyrer som EPA og DHA. En stor andel av disse fettsyrene kommer fra krill i form av fosfolipider. Fosfolipider er vannløselige – og dermed tas de raskere og mer effektivt opp i kroppen. En ideell sammensetning av omega-3- og omega-6-fettsyrer, og et høyt innhold av vitamin E er positivt for hundens ledd, hud, pels og generelle helse.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping