Pelsstell av hund

Hvit og brun engelsk springer spaniel med flott pels etter godt pelsstell, og riktig hundefôr fra Appetitt.

Skrevet av Appetitt-ambassadør Vanja Silwa, kennel Winton.

Vi driver oppdrett av engelsk springer spaniel, som er en støtende fuglehund som skal ha moderat med pels. De krever egentlig ikke så mye med pelsstell i utgangspunktet, men siden de elsker å utfolde seg i naturen og gjerne dykke ned i alle gjørmehull de kommer over, så blir det litt likevel. Skal man også samtidig ha de så fine som mulig til utstilling, så kreves det en del mer arbeid for å holde de tipp topp i pelsen. Men det er nå likevel flest hverdager, og for oss er det aller viktigste er at hundene får utfolde seg i naturen og bruke sine medfødte instinkter!

Det første, og det aller viktigste, når vi skal tilvenne hundene pelsstell, så lærer jeg valpene er at trimmebordet er en fin plass å være. Det er der pelsstellraser tilbringer mye tid, og da ønsker vi at hunden har gode følelser rundt det å være på trimmebordet. Jeg setter alltid av litt tid til kos og gir godbiter mens de er på bordet. Noen ganger får de massasje slik at de føler på ekstra velbehag. Samtidig er det viktig at det å klippe klør ikke er valgfritt, det er noe de må godta. Å sette små krav i starten, og belønne hunden, gjør at den aksepterer det raskt. Dette gjelder alt av pelsstell, klipping med maskin, med saks, napping, børsting, føning osv. Venn hunden til å finne roen på trimmebordet, og at dette er en rutine!

Med rasen vår har jeg en grunnrutine hvor jeg grer gjennom pelsen, med børste og kam, samt klipper klør en gang i uken. Da sjekker jeg samtidig ører og tenner. Pelsen må også klippes, og dette gjøres ca en gang i måneden. Er det utstilling, klippes de noen dager før. Bade de gjør jeg etter behov, årstid og pelstype. Etter turer i skog og mark, må de ofte skylles av og er det mye kvister med i pelsen, så bruker jeg en god balsam mens jeg tar ut kvistene. Noen ganger er det behov for sjampo hvis de er ekstra skitne. Ettersom dette er hunder som bor inne, så tåler de oftere bad da de ikke har stort behov for det beskyttende fettlaget i pelsen som isolerer mot både kulde og varme. De hundene som har pels som floker seg lett, får hyppigere bad med sjampo og balsam, samt at de blir fønet tørr etterpå. Dette holder pelsene lettere fri for floker, og de drar ikke med seg så mye kvist og liknende fra skogen. I røyteperioder kan det være lurt å bade og føne noe oftere, av og til en gang i uken, for å unngå mye floker. Jeg synes også da at røyteperioden blir kortere, og de får tilbake pelsen raskere om man gjør dette.

Uansett hvor flink man er til pelsstell, og har gode pelspleieprodukter, så spiller hundefôret en avgjørende rolle. Til våre hunder er det viktig med riktig balanse av fett og protein for at hunden skal ha en fin pels, og at vekt og muskulatur skal være i riktig kondisjon. Fettnivået påvirker også pelsen sin kondisjon, og man ønsker ikke et fôr med for lavt nivå av viktige fettsyrer til hunder som skal ha blanke pelser. Derfor er Appetitt hundefôr sine produkter midt i blinken til våre hunder og vårt bruk. Særlig Appetitt Skin & Coat hundefôr passer våre hunder utmerket. Et ideelt nivå med tyrosin gir de et supert utgangspunkt for fine farger. Fôret inneholder en riktig balanse av omega-3 fra krill og omega 6-fettsyrer. Dette tilfører hundene en spesiell sammensetning av rent methionin, biotin, og organisk sink for hundens hud- og pelskvalitet. Det relativt høye aktivitetsnivået som er på engelsk springer spaniel gjør at de ikke blir tykke med fettinnholdet i fôret, men det gir fine pelser og generelt god kondisjon. Samtidig er det et svært smakelig fôr som også passer til kresne eller småspiste hunder.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping