Kan jeg gi hundemat til katten? Hvorfor katten skal ha et eget fôr!

Portrettfoto av lyshåret sibirkatt med blå øyne

Hunder og katter er ulike på mange måter – og ikke minst når det gjelder næringsbehov. Katter er typiske kjøttetere – mens hunder over tid har utviklet seg til å bli altetere. Det vil blant annet si at hunder i langt større grad enn katter kan utnytte karbohydrater (stivelse) som energikilde. Det er også flere andre fysiologiske ulikheter mellom hund og katt som tilsier at de bør få vidt forskjellig fôr.

Katten har et høyt proteinbehov

Katter har høyt proteinbehov og en spesiell evne til å omdanne protein til energi. Det vil si at de har en unik evne til enzymatisk nedbryting av aminosyrer (proteinets bestanddeler) til komponenter som inngår i kroppens energiproduksjon.

Krav til proteinkvalitet

I tillegg til høyt proteinbehov, så har katter spesielle krav til proteinkvalitet i kattematen

  • Arginin er en aminosyre som er viktig for at protein kan utnyttes som energi. Mangel på arginin i fôret til katter – kan føre til at energiproduksjonen går i stå. I tillegg kan det dannes uheldige nitrogenforbindelser som kan føre til helseproblemer.
  • Katter mangler evnen til å danne taurin fra aminosyren cystein. Derfor er det viktig at fôret har tilstrekkelig innhold av taurin som er viktig for kattens syn, hjertefunksjon og reproduksjonsevne.
  • Felinin er viktig for kattens behov for markering av revir. Et korrekt innhold av methionin og cystein er viktig at katten får tilført i fôret da disse to aminosyrene må til for at katten skal kunne produsere felinin. Når felinin er produsert, skilles stoffet ut i urinen og har dermed betydning for kattens adferd.

Krav til vitaminer

Katter mangler evnen til å omdanne karotenoider til vitamin A. Derfor må en sikre at nok vitamin A tilføres katten via fôret for. Vitamin A er viktig for blant annet godt syn og hudkvalitet. Vitamin B3 (Niacin) er et essensielt for å opprettholde god hud- og pelskvalitet og normalt stoffskifte.

Betydning for stoffskiftet

Katter mangler evnen til å omdanne linolsyre til arachidonsyre og må derfor få dette tilført i kattematen. Mangel kan føre til forstyrrelser i fettomsetning/energiproduksjon og flere hormonelle mekanismer.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping