Tørrfôr katt

tørrfôr katt

Om fôring av katt og tørrfôr

Hvordan kan fôring med tørrfôr til katt stimulere både adferd og helse?

Katten er rovdyr som jakter alene og spiser maten alene. Jakten er også drevet av instinkter framfor sult, og derfor ser vi at katter som har god tilgang på kattematen sin i eget hus, fortsetter å jakte videre med fullt engasjement på mus og fugler likevel! Så hvordan påvirker kattens instinkter deg som katteier? At katten får vedlikeholdt og utøvet sine instinkter er viktig for kattens helse!

Spisemønster

En katt spiser normalt små måltider om gangen og kan katten velge selv vil den besøke matskålen minst 10 og kanskje opptil 20 ganger i døgnet. Likevel er den effektive spisetiden kort og anslås til rundt 30 min i døgnet. Men visste du at det faktisk også er raseforskjeller mellom kattene på hvor raskt noen spiser sine måltider? Hastigheten for å spise tørrfôr har betydning for kattens helse, og da spesielt katten tannhelse. Fordelene med å fôre med tørrfôr til katt kommer vi tilbake til om litt. 

Lek er viktig for katten!

Kattene vi har i våre hjem i dag har fortsatt jaktinstinktene intakte, og for innekatter er det viktig at de får tilfredsstilt sine jaktbehov, for eksempel gjennom lek. Lek bidrar, i tillegg til å holde katten mentalt i form, også til bedret fysisk form. Lek kan foregå på mange ulike måter og mange katter er flinke å aktivisere seg selv også. La katten ha et utvalg leksaker tilgjengelig og ta gjerne en økt med katten du også i løpet av dagen! Lek kan derfor bidra å stimulere kattens jegeradferd og dermed kattens velvære.

Fôring med tørrfôr til katt kan gi mental stimulering!

Som tidligere nevnt er det forskjell på hvor raskt katter spiser sine måltider og om vi kan la katten utfolde sin naturlige spiseadferd eller stimulerer til denne spiseadferden, så bidrar vi til kattens trivsel. Mange har nok også opplevd at katten spiser all sin mat med en gang. Og mange katter kan heller ikke ha fri tilgang til tørrfôr gjennom dagen. Dette finnes det løsninger for. Aktiviseringsfôrskåler er nyttige for katter som spiser raskt. Her vil ikke kattematen være så lett tilgjengelig for katten og den må både tenke seg om på hvordan den skal få tak i kattematen, og det vil også være litt vanskelig for katten å få tak i selve tørrfôr-kulene. Da senkes spisehastigheten for de litt mer glupske kattene samtidig som den får aktivisert det mentale og kan kanskje også sees på som en form for lek!  Det er også nå kommet flere gode fôringsautomater for katt hvor man kan begrense måltidene, men som også er nyttig når man har flere katter som kanskje også spiser ulike fôr. Et siste tips kan også være å velge et fôr med noe større fôrkuler.

Tørrfôr til katt bidrar positivt til katten tannhelse!

Fra katten er rundt tre år ser vi gjerne at de første tegn til at tannsykdommer oppstår og det vi ser først er oftest tannstein og/ eller vi merker at kattens ånde har forandret seg. Det er derfor viktig at du tar katten din med til veterinær for jevnlig tannsjekk gjennom livet. Et godt tips er at du allerede når katten er kattunge tilvenner den til at du inspiserer munnhulen. Å lære katten tidlig at man også pusser tennene vil forebygge for senere tannsykdom hos katten. Tørrfôr til katt kan også ha en rolle i å holde kattens tannhelse vedlike. Tørrfôr er produsert slik at man har en kun en viss mengde væske i fôrkulene og jo mindre væske, jo hardere er fôrkulene. Likevel må ikke fôrkulene være for harde, fordi kattens skal kunne tygge fôrkulene og ikke spise disse hele. Fôrkulene i tørrfôr vil hjelpe med at tannstein ikke så lett kan etablere seg på tennene, det vil si at tørrfôret bidrar til å «skave av» tannstein. Man kan altså påvirke fôrkulene slik at de både blir hardere og dermed mer effektiv i å forhindre tannstein, men fôrkuler vil også bidra til å massere tannkjøttet. I mange tørrfôr til katt bruker man også spesifikke syrer i fôrkulene slik at ikke tannstein etableres like lett.

Fôringsråd for katt

  • Husk alltid fri tilgang til friskt, rent vann til katten. Dette er spesielt viktig dersom katten kun spiser tørrfôr.
  • Hold helst god avstand mellom kattens spiseplass og kattetoalettet.
  • Pass på at kattens fôrskåler er rene og at de vaskes godt mellom hvert måltid
  • Mange katter foretrekker fôrskåler i plast, mens andre for eksempel stål. Sjekk hva din katt liker!
  • Oppbevar kattematen i en fôrtønne med lokk og helst i posen som fôret kom med. Da er du sikrere på hygienen og du kan lukke posen og fôrtønnen godt, og opprettholde den gode smaken på kattefôret lengre.
  • Kombinerer gjerne kattens diett med et våtfôr. Våtfôr tilfører væske kan dermed bidra til å forebygge lidelser i nedre urinveier hos katt.

Andre råd om katt og tørrfôr til katt

Katten – en kjøtteter: Katten er opprinnelig et rovdyr og en typisk kjøtteter. Den har en kort fordøyelseskanal hvor maten passerer raskt og krever derfor mat som er konsentrert mht energi og lettfordøyelige næringsstoffer. Ernæringsmessig har katten evne til å nyttiggjøre seg store mengder proteiner og fett mens karbohydrater er den dårlig rustet til å fordøye.

Riktig fôr viktig for katten: Det er viktig at en gir katten fôr som en er sikker på dekker næringsbehovet i de aktuelle livsstadier. Det bør være en korrekt balanse mellom energi og hovednæringsstoffene protein, fett og karbohydrater. Maten skal inneholde en passe mengde fiber slik at fordøyelsen fungerer optimalt og avføringen får en fin konsistens. Videre skal maten gi en fullgod dekning av kattens vitamin- og mineralbehov. Høykvalitets kattefôr er smakelig og gir en trivelig og livlig katt med fin pels, god helse og fin avføring.

Tørrfôr til katt: Norske katter fôres i dag med en diett bestående av i hovedsak tørrfôr, selv om flere og flere katteeiere liker å kombinere tørrfôr og våtfôr i dietten. Fordelene med tørrfôr til katt er at det er lettere å oppbevare, mer hygienisk og ved riktig oppbevaring holder godt på smakeligheten. Videre virker tørrfôr positivt på tannhelsen og motvirker tannstein.

Vann spesielt viktig sammen med tørrfôr: I forhold til våt kattemat inneholder tørrfôr til katt veldig lite vann. Det er derfor svært viktig at katten har kontinuerlig og lett tilgang på friskt og rent vann. Utilstrekkelig vanntilgang til katter som får tørrfôr kan gi helsemessige problemer som f.eks. utvikling av urinstein.

Proteiner: Katten har et høyt proteinbehov og gir katten livsviktige aminosyrer som er avgjørende for vekst og fornyelse av muskelvev. Det hevdes ofte at jo høyere proteininnholdet er i kattematen jo bedre er det. Dette er ikke helt riktig, da overfôring med protein ikke er gunstig da det proteinet katten ikke kan nyttiggjøre seg, må brytes ned og skilles ut via urin. Dette er en energikrevende prosess og en belastning på nyrer og urinveier med helsemessige problemer som resultat. I tillegg vil ofte overfôring med protein føre til løs avføring.

Taurin – viktig til katt: En av de viktigste aminosyrene til katt er «taurin» som hovedsakelig finnes i animalske råvarer. Katten kan ikke produsere nok av denne aminosyren selv og mangel på aminosyren kan medføre blindhet, hjerte- og fruktbarhetsproblemer. Appetitt kattefôr har et høyt innhold av animalske og marine proteiner som gir god dekning av taurin og de andre livsviktige aminosyrene.

Fett og karbohydrater: Fett er hovedsakelig energikilde, men er også viktig som bærestoff for en del vitaminer. Videre er fettets fettsyresammensetning ofte avgjørende for å gi katten god helse og fin pels. Karbohydratene i Appetitt kattemat består av lettfordøyelig stivelse fra ris og andre enkle sukkerarter. Dette gir lett og raskt opptakbar energi. Videre inneholder karbohydratfraksjonen en del kostfiber som er veldig viktig diettisk ved at de bidrar til god mage- og tarmfunksjon. Samtidig vil fiberfraksjonen bidra til god konsistens på avføringen.

Fordøyelige næringsstoffer og tilgjengelig energi: Med basis i opplysninger om de enkelte råvarenes innhold av fordøyelig protein og aminosyrer, fordøyelig fett og fordøyelige karbohydrater, blir resultatet et fôr med optimalt innhold av tilgjengelige næringsstoffer. Dette er også grunnlaget for beregning av energiinnhold som omsettelig energi (OE som MJ/kg), det vil si den energi som katten kan nyttiggjøre seg. Mange kattematblandinger er deklarert med innholdet av brutto energi som sier lite om den egentlige energiverdien til katt.

 

Høyverdige råvarer – streng kvalitetskontroll: Nok og riktig proteintilførsel er viktig for katten og Appetitt Cat har et innhold av fordøyelig protein og aminosyrer som er ideelt for katten i ulike livsstadier. Proteinet i Appetitt Cat er hovedsakelig av animalsk opprinnelse med høy biologisk verdi hvor proteinråvarene i høy grad er hydrolyserte.  Dermed sikres også korrekt tilførsel av livsviktige aminosyrer som taurin og arginin, – aminosyrer som er svært viktige for kattens syn, hjertefunksjon og stoffskifte.

 

Hydrolysert protein er «oppklippet protein» og består av både frie aminosyrer og kortere peptider. Dette gjør at proteinet har en svært høy fordøyelighet og dermed høy tilgjengelighet for å omsettes i kroppen. Hydrolyse av protein kan også bidra til å redusere mulige allergiske reaksjoner. Dette på grunn av lavere innhold av store proteiner som kan oppfattes som allergener, altså stoffer som kan framkalle allergi hos katten.

 

Fettkildene som brukes i Appetitt kommer hovedsakelig fra kylling, krill og fisk. Marint fett tilfører katten livsviktige omega-3 fettsyrer som EPA og DHA. En stor andel av disse fettsyrene kommer fra krill og da i form av fosfolipider. Fosfolipider tas lett opp i

tarmen og inngår blant annet i celleveggstrukturer. Dette, sammen med et ideelt forhold mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer og et høyt innhold av vitamin E, støtter kattens leddfunksjon, hud- og pelskvalitet og dermed den generelle helsetilstanden. Karbohydratene kommer først og fremst fra hvete og mais.

 

Fiberinnholdet i fôret er nøye balansert og med et gunstig innhold av kostfiber. Dette sikrer god mage- og tarmfunksjon og gir god konsistens på kattens avføring.

 

Katter har et spesielt høyt behov for vitamin A, samt noen B-vitaminer som for eksempel tiamin og niacin. Et godt fôr vil også inneholde mineraler i riktige mengder og med

riktig innbyrdes forhold. Forekomst av urinstein og andre urinveislidelser kan forebygges gjennom nettopp å ha kontroll over innhold av visse mineraler. Eksempelvis vil fôrets innhold av kalsium og fosfor, samt et lavt innhold av magnesium være viktig for å forebygge slike urinveislidelser. Dette er det tatt hensyn til i alle de ulike fôrtypene av Appetitt til katt.

 

Appetitt til katt inneholder ingen kornråvarer med unntak av ris og har og har et høyt innhold av hydrolyserte råvarer. Det gir et lavt innhold av råvarer som kan føre til fôrintoleranse og allergier.

 Se vårt utvalg av tørrfôr til katt her.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping