Hvilket hundefôr skal valpen ha?

hvor mye mat skal en valp ha

I tillegg til hvor mye mat skal en valp ha, er det viktig å velge rett fôr til valpen. Normalt deles hunderasene i små, medium og stor størrelse. 

Dette tilsvarer henholdsvis voksenvekt opptil 10 kg, mellom 10 og 25 kg og over 25 kg. Hunder med forventet ulik voksenvekt, har ulik veksthastighet. I tillegg er det også slik at små raser har større fart på stoffskifteprosesser enn store raser. Derfor trenger små raser mer energi- og næringsstoffer pr. kg kroppsvekt enn store raser.

Det anbefales å fôre med Appetitt Puppy valpefôr tilpasset rasestørrelse inntil valpen har nådd ca. 90–100 % av voksen størrelse. For store raser tilsvarer det ca. 18 måneders alder, og for små raser ca. 10–12 måneders alder. Det er i dette tidsrommet at valpens skjelett og muskler utvikles. Deretter kan en skifte til et voksenfôr.

hvor mye mat skal en valp ha? og hvilket hundefôr er det beste for din valp?

Tilvenning til bare tørrfôr

I perioden fram til avvenning dekkes valpens næringsbehov av morsmelka. Det er viktig at tispa har nok melk og spesielt gjelder det ved store valpekull. 

Valpene skal ha «lett» og fri tilgang på rent vann i tillegg til morsmelka. Fra valpene er ca. 3–4 uker gamle kan en starte forsiktig med å gi litt valpefôr. Normalt vil valpene søke til tispas matskål og begynne å spise der. 

For valpene sin del er det derfor en fordel at tispa får samme fôret som valpene skal ha. Men fortsatt vil morsmelka være det viktigste et par uker framover.

Etter avvenning og fram til voksenstadiet

Tilvekstperioden varer fram til valpen er 10–24 måneder avhengig av rase. Små raser kan nå voksenvekt allerede ved 8–10 måneders alder, mens store raser kan være i vekst helt fram til 24 måneders alder. 

Høyeste daglig tilvekst sees som regel ved 3–5 måneders alder, og enkelte raser kan da vokse med opptil 400 gram pr. dag.

Store raser

Er det for mye protein og energi i fôret kan veksthastigheten bli for stor samtidig som valpen kan bli overvektig. Overvekt er en belastning for skjelett og bein kan i verste fall gi økt fare for bein- og leddlidelser. 

Appetitt Puppy Large Breed har derfor et moderat proteininnhold i forhold til energiinnhold som gjør det lettere å unngå høy tilvekst uten at valpen blir mager.

Tilpasset fôr for hundens alder og rase

Appetitt utvikles og produseres i Norge av hovedsakelig norske råvarer, noe som gjør at vi kan være trygge på innholdet i hundefôret vi tilbyr. Appetitt har et stort utvalg for å sikre at du finner det fôret som er tilpasset ditt kjæledyr i de ulike fasene. 

Spør gjerne der du kjøper Appetitt hundefôr for mer utfyllende informasjon om hva som passer for din valp og rase.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping