Hvor mye mat skal valpen ha?

En søt lysebrun valp som sitter i gulgrønt gress.

Hundevalper vokser fort og det er viktig å sørge for riktig næring spesielt i hundens første leveår. Valper har et veldig spesifikt ernæringsbehov fordi immunsystem, fordøyelsessystem, muskulatur og skjelett utvikler raskt gjennom valpeperioden.

Et komplett kosthold tilpasset hundens alder og rase er derfor viktig for en sunn og god utvikling. Vi har snakket med vår egen veterinær som gir sine anbefalinger.

– Forskjellige raser har forskjellige behov gjennom sine utviklingstrinn, så det er smart å forhøre seg med oppdretter i tillegg til eksperter i butikkene våre for å sikre at du gir valpen riktig mat og fôr.

Dette sier Hege Rosenhaug, veterinær og produkt- og utviklingssjef for kjæledyr i Felleskjøpet.

Hvor mye mat skal en valp ha?

Ideelle fôrmengder er veldig individuelt, men bruk de anbefalte fôringstabeller på sekkene som et utgangspunkt og sjekk jevnlig holdet på hver enkelt valp. Husk alltid fri tilgang på friskt drikkevann.

Appetitt Puppy omfatter tre valpefôrblandinger tilpasset rasestørrelse. Den viktigste forskjellen mellom disse er energiinnhold, forholdet mellom energi- og protein, innhold av kalsium, og forholdet kalsium og fosfor. Her finner du alle de ulike valpefôrene fra Appetitt.

Kan valpen spise for mye?

Ja. Valper kan både overspise og spise for lite. Overfôrer du valpen kan det bidra til overvekt og at de vokser for raskt. Det kan være uheldig for utvikling av bein og ledd. Dette gjelder spesielt for store hunderaser.

Små hunderaser har raskere stoffskifteprosesser enn store raser, og trenger derfor mer energi- og næringsstoffer per kilo kroppsvekt.

Spiser valpen for lite kan den bli underernært. Det kan hemme en sunn utvikling og vekst.

Vår anbefaling er derfor å alltid velge et valpefôr for din type hund, og følge fôringsveiledningen. Merk at fôrmengden kan variere med pluss/minus 20 % avhengig av valpens aktivitetsnivå og individ. Følg med på hvordan valpen vokser, ter seg og utvikler seg, og juster eventuelt mengden mat deretter.

Hvor ofte skal valpen ha mat?

Mengden valpefôr til hvert måltid er veldig individuelt, men bruk de anbefalte fôringstabellene på fôrsekkene som et utgangspunkt og sjekk jevnlig holdet på valpen.

Hvor ofte valpen skal ha mat kommer an på valpens alder, og en tommelfingerregel er at opptil seks måneders alder bør valpen ha dagsrasjonen av fôr fordelt på minst 3 fôringer. Når valpen er seks måneder, kan du gå ned til 2 fôringer per dag.

Valpeperioden varer fram til valpen er 9–24 måneder avhengig av rase. En generell anbefaling går fram av tabellen nedenfor.

 
Valp
Voksenvekt
Tidsrom valpefôr
Små raser
< 10 kg
4–6 uker til 9–12 måneder
Mellomstore raser
10–25 kg
4–6 uker til 9–12 måneder
Store raser
< 25 kg
4–6 uker til 12–16 måneder

Vi anbefaler vårt Appetitt valpefôr som produseres i Norge og som hovedsakelig består av norske råvarer – noe som gjør at vi har vi har god kontroll på de råvarene vi bruker i hundefôret vårt.

Valpens utvikling går over flere faser

Fra valpene er omtrent 3–4 uker gamle kan en starte forsiktig med å gi litt valpefôr. Normalt vil valpene søke til tispas matskål og begynne å spise der. For valpene sin del er det derfor en fordel at tispa får det samme fôret som valpene skal ha. Les mer om fôring av drektig tispe her.

Etter avvenningen hvor valpen ikke lenger dier, kommer det vi kaller tilvekstperioden. Denne varer fram til valpen er 10–24 måneder avhengig av rase. Små raser kan nå voksenvekt allerede ved 8–10 måneders alder, mens store raser kan være i vekst helt fram til 24 måneders alder.

Optimal vekst er når valpen får utnyttet sitt genetiske potensial, samtidig som bein og skjelett utvikles normalt.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping