Hvor mye mat skal valpen ha?

En søt valp som sitter i gulgrønt gress

Hundevalper vokser fort og det er viktig å sørge for riktig næring spesielt i hundens første leveår. Valper har et veldig spesifikt ernæringsbehov fordi immunsystem, fordøyelsessystem, muskulatur og skjelett utvikler raskt gjennom valpeperioden.

Et komplett kosthold tilpasset hundens alder og rase er derfor viktig for en sunn og god utvikling. Vi har snakket med vår egen veterinær som gir sine anbefalinger.

– Forskjellige raser har forskjellige behov gjennom sine utviklingstrinn, så det er smart å forhøre seg med oppdretter i tillegg til eksperter i butikkene våre for å sikre at du gir valpen riktig mat og fôr, sier Hege Rosenhaug, veterinær og produkt- og utviklingssjef for kjæledyr i Felleskjøpet. 

Hvor ofte skal valpen ha mat? 

Mengden mat til hvert måltid er veldig individuelt, men bruk de anbefalte fôringstabellene på fôrsekkene som et utgangspunkt og sjekk jevnlig holdet på valpen. Hvor ofte den skal ha mat kommer an på valpens alder, og en tommelfingerregel er at opptil seks måneders alder bør valpen ha dagsrasjonen av fôr fordelt på minst 3 fôringer. Når valpen er seks måneder, kan du gå ned til 2 fôringer per dag. 

Valpeperioden varer fram til valpen er 10 – 24 måneder avhengig av rase. En generell anbefaling går fram av tabellen nedenfor.

 
Valp
Voksenvekt
Tidsrom
Små raser
< 15 kg
4 – 6 uker til 8 – 12 måneder
Mellomstore og store raser
> 15 kg
4 – 6 uker til 12 – 24 måneder

Vi anbefaler vårt hundefôr Appetitt som produseres i Norge og som hovedsakelig består av norske råvarer – noe som gjør at vi har vi har god kontroll på de råvarene vi bruker i hundefôret vårt. 

Valpens utvikling går over flere faser

Fra valpene er omtrent 3-4 uker gamle kan en starte forsiktig med å gi litt valpefôr. Normalt vil valpene søke til tispas matskål og begynne å spise der. For valpene sin del er det derfor en fordel at tispa får samme fôret som valpene skal ha. 

Etter avvenningen hvor valpen ikke lenger dier, kommer det vi kaller tilvekstperioden. Denne varer fram til valpen er 10–24 måneder avhengig av rase. Små raser kan nå voksenvekt allerede ved 8 – 10 måneders alder, mens store raser kan være i vekst helt fram til 24 måneders alder. 

Optimal vekst er når valpen får utnyttet sitt genetiske potensial, samtidig som bein og skjelett utvikles normalt. 

Tilpasset fôr for hundens alder og rase

Appetitt utvikles og produseres i Norge av hovedsakelig norske råvarer, noe som gjør at vi kan være trygge på innholdet i hundefôret vi tilbyr. Appetitt har et stort utvalg for å sikre at du finner det fôret som er tilpasset ditt kjæledyr i de ulike fasene. Spør gjerne der du kjøper Appetitt hundefôr for mer utfyllende informasjon om hva som passer for din valp og rase. 

 
Facebook
Twitter
LinkedIn

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping