Hvor mye mat skal en valp ha?

hvor mye mat skal en valp ha

Vi får ofte spørsmålet «hvor mye mat skal en valp ha?» og generelt mange spørsmål om fôring av valper. Her kan du lese mer om det viktigste å huske på! Valper har et stort vekstpotensial. Valpens magesekk er liten, og fordøyelseskanalen er ikke ferdig utviklet. Derfor må valpefôret være konsentrert og lett fordøyelig for å kompensere for det lave volumet med fôr.

Hvilket hundefôr skal valpen ha?

I tillegg til hvor mye mat skal en valp ha, er det viktig å velge rett fôr til valpen. Normalt deles hunderasene i små, medium og stor størrelse. Dette tilsvarer henholdsvis voksenvekt opptil 10 kg, mellom 10 og 25 kg og over 25 kg. Hunder med forventet ulik voksenvekt, har også I tillegg til ulik veksthastighet, er det også slik at små raser har større fart på stoffskifteprosesser enn store raser. Derfor trenger små raser mer energi- og næringsstoffer pr. kg kroppsvekt enn store raser.

Det anbefales å fôre med Appetitt Puppy hundefôr tilpasset rasestørrelse inntil valpen har nådd ca. 90 -100 % av voksen størrelse. For store raser tilsvarer det ca. 18 mnd. alder og for små raser ca. 10 -12 mnd. alder. Det er i dette tidsrom at valpens skjelett og muskler utvikles. Deretter kan en skifte til et voksenfôr.

hvor mye mat skal en valp ha? og hvilket hundefôr er det beste for din valp?

Tilvenning til bare tørrfôr

I perioden fram til avvenning dekkes valpens næringsbehov av morsmelka. Det er viktig at tispa har nok melk og spesielt gjelder det ved store kull. Valpene skal ha «lett» og fri tilgang på rent vann i tillegg til morsmelka. Fra valpene er ca. 3-4 uker gamle kan en starte forsiktig med å gi litt valpefôr. Normalt vil valpene søke til tispas matskål og begynne å spise der. For valpene sin del er det derfor en fordel at tispa får samme fôret som valpene skal ha. Men fortsatt vil morsmelka være det viktigste et par uker framover.

Etter avvenning og fram til voksenstadiet

Tilvekstperioden varer fram til valpen er 10 – 24 måneder avhengig av rase. Små raser kan nå voksenvekt allerede ved 8 – 10 måneders alder, mens store raser kan være i vekst helt fram til 24 måneders alder. Høyeste daglig tilvekst sees som regel ved 3 – 5 måneders alder, og enkelte raser kan da vokse med opptil 400 gram pr. dag.

Store raser

Er det for mye protein og energi i fôret kan veksthastigheten bli for stor samtidig som valpen kan bli overvektig. Overvekt er en belastning for skjelett og bein kan i verste fall gi økt fare for bein- og leddlidelser. Appetitt Puppy Large Breed har derfor et moderat proteininnhold i forhold til energiinnhold som gjør det lettere å unngå høy tilvekst uten at valpen blir mager.

Hvor mye mat skal en valp ha?

Ideelle fôrmengder er veldig individuelt, men bruk de anbefalte fôringstabeller på sekkene som et utgangspunkt og sjekk jevnlig holdet på hver enkelt valp. Husk alltid fri tilgang på friskt drikkevann.

Appetitt Puppy omfatter tre valpefôrblandinger tilpasset rasestørrelse. Den viktigste forskjellen mellom disse er energiinnhold, forholdet mellom energi- og protein, innhold av kalsium og forholdet kalsium og fosfor.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping